Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 26. maaliskuuta 2012

Avoimin mielin tässä hetkessä!




Zen-opettaja, psykologi Karen Terzano Yhdysvalloista oli Tampereella 24.3.2012 luennoimassa. Viisituntinen kului siivillä. Karen Terzano (s.1950) on amerikkalainen zenbuddhalainen opettaja
Charlotte Joko Beckin (1917-2011) perustamassa Ordinary Mindkoulukunnassa.

Karen on koulutukseltaan psykologi ja hänellä on ollut myös oma terapiavastaanotto. Hänellä on tohtorin tutkinnot kliinisessä psykologiassa ja vertailevassa fysiologisessa psykologiassa, sekä maisterin tutkinto etologiassa.

Ordinary Mind-koulukunta poikkeaa jonkin verran perinteisemmästä japanilaisperäisestä zenistä. Suurimmat erot lienevät opettaja-oppilas suhteessa ja zen-harjoituksen soveltamisessa arkipäiväiseen elämään ja harjoittajan tunne-elämään. Koulukunta on täysin maallikoiden ylläpitämä ja heille suunnattu. Tradition opettajia yhdistää mm. kiinnostus länsimaisen psykologian, buddhalaisten meditaatioharjoitusten ja filosofian väliseen vuoropuheluun.

Karen pyysi meitä sulkemaan silmämme ja ajattelemaan kukkaa. Minä näin tuon Orchidean! Joku näki päivänkakkaran toinen auringonkukan yksi ruusun jne. Tällä harjoituksella hän näytti meille, kuinka kaikki me parikymmentä ihmistä ajattelimme samaan aikaan samassa tilassa eri kukkaa. Jokaisen ajatukset risteilevät omia polkujaan.

Teimme muutamia keskittymis/meditaatio harjoituksia ja huomasimme kuinka vaikeaa oli pitää ajatuksensa vaikkapa hengittämisessä ja laskemisessa. Harjoittaen kykyä pysyä juuri tässä hetkessä pikkuhiljaa oppii päästämään irti päässään risteilevistä turhista ajatuksista.

Mindfulness – meditaatiossa mieli pidetään tieten tahtoen pelkän havaitsemisen tasolla, vain huomioidaan sitä mitä itsessä ja ympärillä nykyhetkessä tapahtuu. Mieli harjaantuu pysymään nykyhetkessä avoimena, hiljaa, valppaana ja kuluvaa hetkeä pohdiskelevana. Kaikki arvioinnit ja tulkinnat jätetään sivuun, ja jos niitä tulee mieleen, ne vain huomataan ja sitten jätetään.

Saimme käteemme karpalon ja teimme sen kanssa meditaatioharjoituksen jossa tutustuimme karpaloon ja keskitimme ajatuksemme karpaloon.

Voit halutessasi kokeilla itseksesi seuraavaa:

" Annan teille jokaiselle kohta karpalon, haluaisin teidän nyt keskittyvän tutkimaan ja ajattelemaan tätä karpaloa, ei mitään muuta voitte kosketella sitä, haistaa sen tuoksua, viedä sen huulillenne, jopa maistaa sitä. Ota yksi ja pidä sitä kämmenessäsi tai etusormesi ja peukalon välissä. Kiinnitä huomio sen näkemiseen. Katso sitä tarkoin, kuin et koskaan olisi nähnyt sellaista aikaisemmin. Kääntele sitä sormissasi. Tunnustele, miltä se tuntuu sormissasi. Silmäile jokaista kohtaa, kuin et koskaan olisi nähnyt sellaista aikaisemmin. Ja jos kesken kaiken mieleesi juolahtaa sellaisia ajatuksia, kuten ”mitä ihmettä me olemme tekemässä” tai ”mikä tämän tarkoitus on” tai ”en pidä tästä” huomaa ne vain ajatuksina ja siirrä tietoisuutesi takaisin karpaloon. Ja nyt haista karpaloa, vie se ja pidä sitä nenäsi alla ja jokaisella sisään hengityksellä huomaa tarkasti sen tuoksu.Ja katso nyt sitä uudelleen. Ja vie karpalo nyt hitaasti suutasi kohti, ehkä huomaat, kuinka kätesi ja käsivartesi tietävät tarkoin, mihin viedä se, saatat huomata veden herahtavan kielellesi sen lähestyessä. Laita sitten hellästi karpalo suuhusi, huomaa, kuinka se ”vastaanotetaan”, tutki aistimuksiasi purematta karpaloa. Ja kun olet valmis, puraise sitä hyvin tietoisesti ja huomaa sen maku. Pureskele hitaasti, … huomaa suusi syljeneritys, … karpalon rakenteen muutos. Kun tunnet olevasi valmis nielaisemaan, katso(/kuulostele), voitko ensin havaita lähestyvän aikomuksen niellä, niin että jopa se on tietoisesti koettu ennen kuin varsinaisesti nielet. Lopuksi katso(/kuulostele), voitko seurata karpalon nielemisestä aiheutuvia tuntemuksia, tunne kuinka se liikkuu alas vatsaasi, ja huomaa myös, että kehosi on nyt täsmälleen yhden karpalon verran painavampi.”

Elämä voisi olla aika paljon nautittavampaa ihan jokapäiväisissä toiminnoissa jos suhtautuisimme kaikkeen syömäämme edellä kuvatulla tavalla. Aika nautinnollinen aamupala esimerkiksi. Monet syövät aamiaisensa lehteä lukiessaan, huomio keskittyy kaikkeen muuhun. Pitänee kokeilla siirtää oppeja arkipäivään. Kiire ja stressi helpottunee huomattavasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti